Het internet, er is vanalles online te vinden. Van gekke kattenfilmpjes tot serieuze onderwerpen. Het internet kan ook handig zijn als je informatie wilt hebben over een specifiek onderwerp. Bijvoorbeeld als je meer wilt weten over de woning die je misschien gaat kopen of een buurt en hoe vriendelijk deze is. Maar wat kan ik nou allemaal online vinden?

De meeste informatie

Veel informatie is te verkrijgen via het kadaster. Daar staat voor veel huizen alle informatie op die er bekend is. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid vierkante meters die je hebt. Tot hoever je tuin loopt en hoe hoog een aanbouw bijvoorbeeld is. Voor meer informatie kan je de kadastrale kaart opvragen van je huis. Hierop staat wat jouw grond is op een perceel. Zo kan het zijn dat een stuk grond officieel van jou is maar dat door de buren wordt gebruikt. Als jij dan iets wilt uitbreiden kan je aan de hand van deze kaart aantonen dat het daadwerkelijk jouw grond is en dat jij erop mag bouwen.

Het kan ook handig zijn om te kijken waar je eventueel bovenop kan bouwen. Stel je hebt beneden een uitbouw, dan kan het leuk zijn om daarboven een balkon te maken. Via de kaart kan je zien of de muren en plafond daar stevig genoeg voor zijn. Het kan namelijk maar zo zijn dat je alle vergunningen hebt aangevraagd, je wilt gaan beginnen en dat het helemaal niet mogelijk is om er te bouwen. Het is daarom slim om dit van te voren uit te zoeken om teleurstelling te voorkomen.

Verschillende waardes

Maar niet alleen de meeste informatie van je huis kan je online vinden. De woz waarde van je huis is ook gemakkelijk te vinden online. Wat is een woz waarde precies? Dat is de waarde wat je huis momenteel ongeveer zal opleveren als je deze wilt verkopen. 

Je woz waarde berekenen kan je niet zelf doen, dit wordt door de gemeente gedaan waar je in woont. Zij bepalen hoeveel je huis waard is. 

Dit doen zij door verschillende huizen te bezoeken en te vergelijken met elkaar. Niet ieder huis is evenveel waard waar naar gekeken wordt, daarom wordt er een gemiddelde genomen van alle huizen. Zo beslist de gemeente eerlijke waardes voor de huizen uit die regio. De gemeente laat deze huizen taxeren door mensen die er verstand van hebben, zo weet je zeker dat de waardes kloppen en overeenkomen met andere huizen.

Welke vergunningen er zijn voor je huis

Ook kun je online opzoeken of er voor jouw huis ooit al vergunningen zijn aangevraagd. Je kan dit ook opzoeken als je geïnteresseerd bent in een huis wat je eventueel wilt kopen, Als er bijvoorbeeld ooit al een keer vergunningen zijn aangevraagd voor een uitbouw, is de kans groot dat dit online te vinden is. En als je nog iets wilt bouwen kan dat vaak, omdat de bewoners voor jou dit ook hebben gedaan. Dat kan natuurlijk super interessant zijn voor jou.