Wat zijn glaslatten en hoe te vervangen?

Als je een eigen huis hebt zijn er altijd wel klusjes te doen. Door je huis goed bij te houden behoud je de waarde en kan het zelfs laten stijgen. De meeste onderhoudswerkzaamheden doe je buiten het huis. Om de eenvoudige reden dat de buitenkant sneller slijt. Dan komt voornamelijk door de weersinvloeden. Wat je regelmatig moet bijhouden zijn dan ook de kozijnen. Er is onderhoud nodig en de glaslatten moeten onderhouden worden of zelfs vervangen. Wat zijn glaslatten precies en hoe vervang je zoiets? Je leest het in dit artikel.

Wat houden glaslatten precies in?

De functie van glaslatten zijn heel simpel. Ze zetten je ruit vast. Als je glaslatten bevestigt op de ruiten blijven die beter zitten. Voordeel is dat dat een stuk beter is voor de isolatie van je woning. Je hebt glaslatten in verschillende smaken. Zo heb je hout, kunststof en aluminium glaslatten.

Hoe slijten glaslatten?

De slijtage van glaslatten komt voornamelijk door weersinvloeden van buitenaf. En dat gebeurt met elk onderdeel van de woning die bloot wordt gesteld aan de buitenlucht. Iedereen slijten de onderdelen iets meer. Als je glaslatten nooit onderhoud dan kan je er vanuit gaan dat het uiteindelijk vervangen moet worden. Dat komt met name voor als de regen met sterke wind tegen de glaslatten aanslaan. Zo beschadigen de glaslatten sneller en moet je ze regelmatig vervangen.

Wanneer moeten glaslatten vervangen worden?

Als je glaslatten van hout hebt moet deze in ieder geval regelmatig vervangen worden. Hout gaat rotten en bij houten glaslatten gebeurt dat dan ook regelmatig. Heb je glaslatten van aluminium of kunststof? Dan is het advies om de glaslatten vervangen wanneer er zichtbaar schade is. Daarbij aangeven dat een krasje op de latten niet erg is, maar afwijkende vormen en scheuren vragen gewoon om nieuwe glaslatten. Als je eenmaal een afwijking opmerkt is het echt tijd voor vervanging.

Hoe vervang je glaslatten?

In eerste oogopslag lijkt dat het vervangen van glaslatten een moeilijk werkje is. Maar dat is het absoluut niet. Het is vrij eenvoudig en met de volgende stappen is het karwei zo geklaard. Verwijder de bestaande glaslatten met een schroevendraaier. Maak de sponning van het kozijn netjes en schoon. Koop nieuwe glaslatten en zet ze in de verf als dezelfde kleur kozijn. Bevestig de latten met spijkers of kit. Breng altijd wat extra kit aan voor extra isolatie en om te voorkomen dat er water onder komt. Optioneel is om beglazingskit te gebruiken om de voeg tussen de glaslatten en ruit te dichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *