Wat houdt een administratieve baan in?

Wie werkt in een administratieve baan doet kantoorwerk. In feite ben je verantwoordelijk voor alle processen die vereist zijn om een organisatie goed te laten draaien. Het is niet zomaar te zeggen wat een administratieve baan precies inhoudt, omdat dit verschilt per organisatie. Binnen een administratieve baan zijn ook diverse specialisaties mogelijk. Je kan kiezen voor een functie als secretarieel medewerker, die veel zaken schriftelijke afhandelt. Als receptionist/telefonist ben je als eerste aanspreekpunt het visitekaartje van de organisatie. Als bedrijfsadministratief medewerker houd je je bezig met productieprocessen, het beheer van de debiteurenadministratie en het verwerken van formulieren.

Vaardigheden voor een administratieve baan

Het spreekt voor zich dat je als administratief medewerker goed overweg kunt met een computer. Met name de typische kantoorsoftware, zoals MS Word, Excel en Outlook mag geen geheimen meer kennen. Daarnaast houd je je bezig met het organiseren en begeleiden van diverse processen, procesanalyse en allerlei vormen van communicatie. Dat klinkt misschien vaag, maar het komt er op neer dat je veel telefoneert, e-mails verstuurt, brieven maakt, dossiers bijhoudt, afspraken maakt en informatie op juistheid controleert. Een administratieve baan is dus afwisselend, maar je moet je de hele dag wel goed kunnen focussen.

Overige kenmerken

Voor een administratieve baan moet je een aantal kenmerken hebben. Omdat je veel contact hebt met collega’s en met klanten hebt, moet je jezelf goed kunnen uiten en een klantvriendelijke houding hebben. Een belangrijke eigenschap van een administratief medewerker is, dat hij uitstekend Nederlands spreekt en schrijft. Het salaris van een administratief medewerker ligt tussen de € 2.050 – € 2.400. Maar als je je specialiseert, opklimt in de organisatie en veel verantwoordelijkheid draagt kan dat salaris wel oplopen tot € 3.000 bruto per maand. Een opleiding voor een administratieve baan kun je volgen bij Fabius Opleidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *