rijbewijsbelang

Wellicht heb je de naam weleens voorbij zien of horen komen: RijbewijsBelang. Dit is een keuringsbureau met vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Haag, Zwolle en Groningen, dat mensen test op hun rijgeschiktheid. Dit gebeurt vanzelfsprekend niet zomaar: een dergelijke keuring wordt door het CBR opgelegd en is dan ook niet vrijwillig. RijbewijsBelang is één van de keuringsbureaus die zo’n keuring mogen uitvoeren. In dit artikel vertellen we je meer over dit bedrijf.

Een onafhankelijk instituut

Laten we eerst een veelgehoord misverstand uit de wereld helpen: sommige mensen denken dat RijbewijsBelang onderdeel is van het CBR. Dit is geenszins het geval. Weliswaar voert het diverse keuringen in opdracht van het CBR uit, maar dat wil niet zeggen dat het bedrijf verbonden is aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. RijbewijsBelang is een onafhankelijke partij met professionele psychologen en psychiaters in dienst, die hun werk volledig onpartijdig uitvoeren.

Waarop kun je gekeurd worden?

De meeste personen die een rijgeschiktheidsonderzoek moeten ondergaan, doen dit omdat zij een probleem hebben dat gerelateerd is aan alcohol en/of drugs. Bekend is dat deze twee middelen, in al hun verschijningsvormen, een slechte en dan ook verboden combinatie zijn met het verkeer. Auto- of motorrijden met een slok, pil of snuif op kan tot ernstige en zelfs dodelijke ongevallen leiden. Vandaar dat de wetgever streng optreedt tegen dit soort misdrijven – want dat zijn het. Met alleen een boete of een (tijdelijke) ontzegging van de rijbevoegdheid komt men er dan ook niet vanaf. Een keuring waarmee aangetoond moet worden dat men (weer) zonder drugs of alcohol achter het stuur kan plaatsnemen behoort dan ook vaak tot de sancties die worden opgelegd.

De vorderingsprocedure

Een eerste keuring vindt plaats binnen de zogeheten vorderingsprocedure. Hiervan is sprake wanneer de politie je staande houdt als gevolg van een alcohol- of drugsgerelateerd delict en je rijbewijs invordert. Dit wordt doorgegeven aan het CBR, dat kan besluiten je een cursus te laten volgen of een keuring te laten ondergaan. Deze keuring kun je onder meer bij RijbewijsBelang ondergaan.

De Gezondheidsverklaring

Na afloop van een tijdelijke rijontzegging kan het CBR besluiten dat je een zogeheten Gezondheidsverklaring moet overleggen, om jouw rijbewijs terug te krijgen. Een specialist bepaalt dan, op basis van een onderzoek waarbij onder meer een bloedtest wordt uitgevoerd, of het verantwoord is om je weer te laten rijden. Hierbij moet je kunnen aantonen geen misbruik (meer) te maken van alcohol en/of drugs en zonder deze middelen te kunnen functioneren. De kosten voor beide onderzoeken zijn voor eigen rekening.