Het Corona-virus zorgt ervoor dat onze levens zijn veranderd. Dit hoeft niet altijd negatief te zijn. Ik bemerk best wat positieve veranderingen in mijn leven. Nu ik thuis werk in plaats van op kantoor, is mijn huis bijvoorbeeld veel schoner geworden. In een belangrijke vergadering is het onprofessioneel als er op de achtergrond een paar onderbroeken op het parket rondslingeren (als vrijgezel moet ik bekennen dat dit af en toe wel eens voorkomt). Je zou misschien raden dat het vooral schoon is in het gedeelte van mijn apartement dat door het mechanische oog van mijn laptop wordt gadegeslagen. Dit is echter niet het geval. Ik ben er in dit Corona-tijdperk achtergekomen dat een schoon huis mij een fijn gevoel bezorgt. Bovendien is het een zeer geschikte activiteit om nog eens wat zaken te overdenken. Na een vergadering vind ik het bijvoorbeeld prettig om de afwas te doen. Terwijl ik de wijnglazen poleer, kauw ik op wat bottlenecks die we hebben geidentificeerd in de vergadering. Daarna kruip ik achter de laptop met een schone vaat en frisse ideeen.

Veranderingen in het zakelijke domein

Een negatief effect van het thuiswerken, is dat ik wat minder secuur ben in mijn ochtendroutine. Ik vind het verleidelijk om uit te slapen en vijf minuten voor start van de werkdag met een kop koffie achter de computer te kruipen. Sinds ik met slaap in mijn ogen en een slordig t-shirtje inlogde in een Zoom-meeting waar iedereen strak in het pak voor de webcam zat, heb ik weer een wat gedisciplineerder ochtendritueel aangemeten. Ik ontbijt, poets mijn tanden en kam mijn haar. Ook heb ik een paar fraaie colberts besteld op Gents.nl, om mijn negatieve indruk van die ongelukkige ochtend weg te poetsen.

Veranderingen in de privésfeer

Sinds Corona huishoudt, mogen er geen grote groepen meer bij elkaar komen. Dit heeft gevolgen voor mijn privéleven. Ik vind het erg leuk om op vrijdagmiddag of in het weekend te borrelen met vrienden of collega's. In de gezellige mengelmoes van het café kwam ik oude bekenden tegen en maakte ik nieuwe contacten. Ik merk dat mijn vriendenkring sindsdien is geslonken. Ik probeer dit te compenseren door wat actiever te zijn in het afspreken met de contacten die ik wel nog heb. Eerder zei ik vooral tegen kennissen dat we écht eens moesten bijpraten, nu kom ik mijn beloftes daadwerkelijk na. Zo kun je iets negatiefs als een mondiale epidemie gebruiken om voor positieve veranderingen in je leven te zorgen.