Een baan vinden is altijd spannend. Dit kan voor je eerste baantje zijn, als je bijvoorbeeld net bent afgestudeerd. Maar ook als je al een tijdje aan het werk bent en nu van werkgever wilt wisselen. Voor sommige branches is het heel makkelijk om een nieuwe baan te vinden. Toch zijn er ook een aantal branches waarbij de arbeidsmarkt krap is en het wellicht iets langer kan duren, voordat je een geschikte functie gevonden hebt. Daarom geven wij je graag tips waarmee je snel een baan kunt vinden!

Wat wil je?

Bedenk voordat je gaat solliciteren eerst goed wat voor baan je precies wilt en bij wat voor soort organisatie. Als je dit duidelijk voor jezelf op een rijtje hebt, kun je gericht gaan zoeken en wordt de zoektocht naar een baan veel makkelijker. Kijk goed naar je eigen kwaliteiten en wat je leuk vindt om te doen. Zijn er functies die hier goed op aansluiten? Dit biedt waarschijnlijk nieuwe perspectieven.

Vacatures vinden

Het vinden van passende vacatures kan op diverse manieren. Zo kun je eerst beginnen bij je eigen netwerk. Plaats bijvoorbeeld een berichtje op LinkedIn over dat je op zoek bent naar een baan. Mensen in jouw netwerk kunnen weer kijken in hun eigen netwerk of ze iemand weten die jou verder kan helpen. Vaak komt hier al nuttige output uit. Schrijf je verder in bij vacaturesites en probeer zo veel mogelijk vacatures hier te vinden.

Solliciteren

Als je eenmaal gaat solliciteren moet je natuurlijk een sterke sollicitatiebrief schrijven, maar ook je CV opsturen. Zorg ervoor dat je CV daarom goed bijgewerkt is en actueel is. Als je een sollicitatiebrief schrijft is het goed om er andere mensen ook even naar te laten kijken. Zij kunnen beoordelen of de brief goed is en of er nog dingen aangepast moeten worden.