Het rondslingeren van zwerfafval wordt een steeds groter probleem. Al dit plastic en overige afvalstoffen komen terecht in het milieu en dit is slecht voor zowel de natuur als de dieren die hier in leven. Hoe groot het probleem van zwerfafval is, is voor velen nog onbekend. Veel milieuorganisaties zijn druk bezig met dit te onderzoeken. Wel is het duidelijk dat de hoeveelheid zwerfafval drastisch verminderd moet worden. Om dit voor elkaar te krijgen geven wij graag een aantal tips!

Post

We zullen er niet meteen aan denken, maar de post brengt veel afval met zich mee. Overweeg daarom om een ‘nee’ sticker tegen folders en reclame op je deur te plakken. Zo zijn niet alleen de folders een verspilling van papier, en dus bomen, de plastic verpakking er omheen wordt ook gezien als overbodig afval. Als je toch de reclamefolders wilt ontvangen, kun je deze ook online of via een app bekijken.

Boodschappen

Verder zijn de verpakkingen van onze boodschappen ook slecht voor het milieu. Zo zit bijna alles verpakt in plastic. Verschillende onderzoeken laten zien dat we jaarlijks ruim 40 kilo goed voedsel per persoon weggooien. Deze verspilling van voedsel is ook erg zonde. Daarom kun je het beste kleiner inkopen en letten op verpakkingen die recyclebaar zijn. Zo kiezen steeds meer merken er tegenwoordig voor om hun producten aan te bieden in kartonnen verpakkingen.

Waarom zwerfaval verminderen?
We staan er vaak niet zo lang bij stil, maar zwerfafval is slecht voor de mens, dieren en het milieu. De gevolgen zwerfafval zijn ook niet bekend bij iedereen. Het gevolg van rondslingerend afval is dat dieren hier in kunnen stikken. Zeker kleine onderdeeltjes plastic, kunnen in hun lichaam terecht komen. Dit geldt ook voor afval in de zee. De plastic soep zorgt ervoor dat honderden dieren overlijden door verstikking of vervuiling in hun lichaam.