Met deze 4 manieren zorg je voor een hogere taxatie van je huis

aankoopmakelaar Doetinchem

Ben je bezig met het oversluiten van je hypotheek of wil je je woning verkopen? Dan heb je uiteraard de wens om een taxatie te kunnen laten zien met een voor jou gunstige prijs. Er zijn bekende trucs om te zorgen voor een hogere taxatie van je woning. Zoals even opruimen, schoonmaken en een fijne geur. Maar je kunt meer doen om te zorgen dat er een mooi prijskaartje uit de taxatie rolt zodat jij je huis voor een mooie prijs kunt verkopen. Wij leggen het je uit.

De woning taxatie

Je huis laten taxeren doe je natuurlijk niet iedere dag. Goede redenen zijn het verkopen van je huis of het oversluiten van een hypotheek. De bank wil dan zeker weten dat jouw onderpand (het huis) waardevol genoeg is om eventueel de kosten te dekken. De taxatie wordt gedeeltelijk door de omgevingsfactoren bepaald. Zaken zoals de ligging van jouw woning ten opzichte van drukke wegen en andere bebouwing, de wijk waarin jouw woning zich bevindt en of jouw woning een balkon, tuin of andere buitenruimte heeft maken al erg veel verschil. Maar wat kun je zelf doen om de taxatie zo gunstig mogelijk uit te laten vallen?

1.      Onderhoud van het pand

De algehele staat van het pand is voor een taxatie erg belangrijk. Dat gaat bijvoorbeeld over het onderhouden van schilderwerk van kozijnen en deuren, het goed isoleren van de woning en of alles naar behoren werkt, zoals de cv-ketel of schoorsteen.

2.      Een frisse look

Zorgen voor een fris gezicht is altijd goed. Zorg dat je je woning goed hebt schoongemaakt en opgeruimd. Laat geen rotzooi slingeren, haal overtollige prullaria weg en zet een raam open zodat het fris ruikt. De eerste indruk die je maakt wordt door dit soort zaken bepaald en is bij een taxatie erg belangrijk.

3.      De voortuin

De voortuin wordt vaak vergeten. Zonde! Zeker bij een taxatie is de voortuin datgene dat de eerste indruk van een taxateur bepaalt. Zorg voor een nette voortuin met een verzorgde uitstraling. Heb je een betegelde voortuin? Dan kan het enorm schelen om toch wat groen in een pot te plaatsen. Zorg dat er geen onkruid in de tuin groeit (ook niet in de achtertuin, overigens) en dat fietsen en scooters even ergens anders een onderkomen hebben. Zo ziet de taxateur namelijk veel beter wat de maximale ruimte is die de tuin te bieden heeft.

4.      Een mini-makeover van de keuken en badkamer

Complete verbouwingen kosten veel geld, maar met kleine touch-ups kun je veel bereiken in de keuken en de badkamer. Zorg voor een goede schoonmaak en haal alle kalkaanslag op ondergronden, kranen en andere onderdelen weg. Maak putjes en afvoerpijpen goed schoon zodat het water makkelijk wegstroomt. Vervang spiegels met aanslag erop voor nieuwe, frisse spiegels en zorg dat de deur makkelijk op slot kan worden gedaan.

Tot slot

 Je kiest zelf een onafhankelijke taxateur uit bij de taxatie van je woning. Controleer altijd de certificering van de taxateur: niets is zo vervelend als te laat ontdekken dat de taxatie niet geldig is. Het loont om verschillende taxateurs met elkaar te vergelijken. De kostenplaatjes kunnen behoorlijk verschillen, dus neem de tijd om een goede keuze te maken. Een aankoopmakelaar kan je hierbij helpen. Denk bijvoorbeeld aan een aankoopmakelaar Doetinchem of een aankoopmakelaar Deventer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *