tips onderhoud houten vloer

Houten vloeren staan prachtig in elk huis én voegen waarde toe. Maar een houten vloer vereist ook de nodige aandacht mits je er jarenlang van wilt kunnen genieten. Heb je al een houten vloer, of zit je er aan te denken om een houten vloer te kopen? Lees dan deze tips om je kennis van onderhoud aan houten vloeren bij te spijkeren. Zo houdt je jouw houten vloer een leven lang mooi.

Tip 1: geen schoenen meer in huis

Een houten vloer mooi willen houden, kan van je vragen om gewoonten te veranderen. Een van die gewoonten is schoenen dragen in huis. Het is natuurlijk makkelijk om je schoenen pas uit te doen als je de bevroren boodschappen in de vriezer hebt gezet, of je schoenen bij je outfit al aan te hebben voordat je date aanbelt om je op te halen. Maar: dit is funest voor je houten vloer. Stilettos laten afdrukken in je vloer achter en als je van buiten naar binnen loopt neem je allerlei troep mee onder je schoenen. Wil je je houten vloer lang mooi houden? Draag dan geen schoenen in huis.

Tip 2: vergeet de viltjes niet

We kennen allemaal de viltjes voor onder tafel- en stoelpoten om vloeren niet te beschadigen. Je zult misschien trots denken: daar heb ik aan gedacht! Maar wat waarschijnlijk nog niemand je heeft verteld, is dat deze viltjes regelmatig vervangen moeten worden. Vooral bij meubilair dat vaak gebruikt wordt, zoals eettafelstoelen, verliezen de viltjes snel hun dikte en dus beschermende eigenschap. Let dus goed op dat je de viltjes op tijd vervangt om je houten vloer goed te beschermen tegen krassen.

Tip 3: eerst droog schoonmaken, daarna pas nat.

Dit hoor je vast niet voor de eerste keer: om je vloer lang mooi te houden, is dweilen belangrijk. Maar wist je ook al dat je altijd voordat je gaat dweilen, de vloer droog moet schoonmaken? Dit om een schurend effect tijdens het dweilen te voorkomen. Stofzuig eerst de vloer, zodat je niet met de dweil zand en andere troep meesleept over je houten vloer. Zo voorkom je lelijke krassen en verleng je het leven van je vloer. En vergeet natuurlijk niet te checken of je schoonmaakmiddel wel geschikt is voor houten vloeren.