Hoe creëer je een groen schoolplein?

Vergelijk een schoolplein van pak hem beet 20 jaar geleden met een schoolplein van nu en je ziet heel veel verschil. Waar het vroeger voornamelijk 30×30 tegels waren met een schommel, wat gras en een klimrek, wordt er tegenwoordig veel creatiever omgegaan met pleininrichting. Zo zie je steeds meer groene schoolpleinen. Maar hoe richt je zo’n schoolplein in? Wij adviseren om hiervoor sowieso naar een professional te gaan, zoals Van Ee Speel. Maar om je alvast wat op weg te helpen geven we je in dit blog een aantal tips.

Water,  zand en groen

Om een natuurlijk speelplein te creëren, is het uiteraard slim om te kiezen voor natuurlijke elementen. Veel groen en professionele speeltoestellen waarbij kinderen met water en zand kunnen spelen. Boomstammen als bankje of hindernisbaan. 

Beplanting

Zorg dat de beplanting op elkaar is afgestemd en kies voor planten die bij kunnen dragen aan het speel- en ontdekproces. Dennenappels, blaadjes, takken: ze kunnen allemaal gebruikt worden in het spel van de kinderen. Je kunt ook kiezen voor moestuintjes, educatief én groen. 

Betrek kinderen bij de aanleg en het onderhoud

Een groen schoolplein kost meer onderhoud. Het leuke is dat je de kinderen hier juist bij kunt betrekken, bijvoorbeeld in de vorm van een lesmoment. Ook heel leerzaam: de kinderen betrekken bij het ontwerp. 

Zoals we al aangaven, is het aanleggen en ontwerpen van een groen schoolplein een vak apart. Het is daarom aan te raden om een professional in te schakelen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *