De afgelopen jaren is er veel nieuws over de plastic soep in de oceanen van onze aardbol. En terecht, want het ongebreidelde dumpen van afval in de zee heeft resultaten opgeleverd die door een mensenbrein maar moeilijk voor te stellen zijn. Momenteel hebben zich vijf 'eilanden' van plastic in de zee gevormd. De grootste is drie keer zo groot als Frankrijk. Nu ik drie weken lang naar de Tour de France heb gekeken, heb ik een redelijk beeld van de uitgestrektheid van Frankrijk. Om dit maal drie te doen in mijn hoofd en helemaal op te vullen met plastic, vind ik echter onmogelijk om in te beelden. Maar toch is het zo. In deze blog vertel ik wat we hiertegen kunnen doen.

De nobele strijd van Bojan Slat

Een jonge Nederlander genaamd Bojan Slat werkt al jaren aan een manier om de plastic soep in de oceanen op te ruimen. Hij heeft een drijvende constructie ontworpen met vangarmen die plastic verzamelen en daarna naar de kust brengen. Dit is een nobele strijd en gelukkig zijn er genoeg geldschieters die Bojan hierbij willen helpen. Critici vragen zich echter af hoe efficient Bojans oplossing is. Terwijl de drijvende plasticvangers de zee opruimen, wordt er nog steeds massaal plastic gedumpt. 95 procent van deze rommel is afkomstig van slechts acht rivieren, die in Afrika, India en China zijn gelegen. Wat Bojan Slat doet, is dweilen terwijl er acht kranen openstaan. Het is vele malen verstandiger om eerst een oplossing te bedenken voor deze rivieren. Als we daar de rommel kunnen opvangen voor het naar de zee stroomt, kunnen we daarna de plastic soep opvegen.

Wat kunnen wij zelf doen?

Ook in Nederland is er natuurlijk genoeg te doen. We moeten ervoor zorgen dat we ons eigen afval zoveel mogelijk circulair verwerken. Gelukkig gebeurt dit in steeds grotere mate! Plastic, glas en allerlei metalen kunnen worden verwerkt tot geheel nieuwe producten. Zelfs het restafval wordt nuttig ingezet. Als je een bedrijf hebt waarbij een boel restafval wordt gecreerd, is het raadzaam om een restafvalcontainer te huren. Dit afval wordt naar een verbrandingsbedrijf gebracht. Bij de verbranding komt warmte vrij, die op zijn beurt weer wordt ingezet om elektriciteit op te wekken. Dit klinkt misschien niet als een ideale oplossing. Toch is het een stuk beter dan het afval te lozen in een rivier. Als ieder bedrijf ter wereld op deze manier zorgdraagt voor zijn afval, kan Bojan eindelijk beginnen met de effectieve schoonmaak van de zee!