Erfelijkheid en milieu bepalen wie je bent

Voordat je geboren wordt, is er al eigenlijk heel veel over je bekend. We zijn namelijk allemaal opgebouwd uit informatie. Informatie van onze ouders en informatie van onze omgeving. Deze informatie wordt opgeslagen in het DNA molecuul van de ouders. De dubbele helixstructuur van DNA bevat allerlei letters die de genetische code bepalen. De moleculen van twee personen worden samengevoegd waardoor er een unieke code ontstaat die jou maakt tot wie je bent. Eigenschappen van beide ouders worden doorgegeven en zo ontstaat erfelijkheid. 

In de 19e eeuw werd ontdekt door een monnik dat organismen eigenschappen doorgeven aan hun nakomelingen. Erfelijk materiaal wordt wordt doorgegeven aan het nageslacht, dit worden ook wel genen genoemd. Deze eigenschappen worden bepaald door een of meerdere genen. Een voorbeeld hiervan is de kleur van de ogen. Over het algemeen zijn er altijd een aantal genen die overheersen waardoor bepaalde eigenschappen vaker tot uiting komen. 

Het milieu heeft invloed

Niet alleen de erfelijke eigenschappen van jouw ouders en voorouders hebben invloed op wie je bent en hoe je eruit ziet, je milieu heeft ook een grote impact. Je wordt namelijk van jongs af aan al beïnvloed door je omgeving. Hoe je jezelf kleed, hoe je spreekt, welke taal je spreekt, je gedrag en wat je ideeën en idealen zijn. Natuurlijk heb je zelf hier ook invloed op. Soms kunnen personen zich niet plaatsen in de omgeving waarin ze opgroeien. Zij kunnen zich dan niet vinden in de ideeën en idealen van hun omgeving. Toch krijg je altijd bepaalde normen en waarden mee van je omgeving die invloed hebben op jou als persoon. 

Van nature voelen mensen zich veilig in de omgeving waarin zij opgroeien. Vandaar het spreekwoord ook ‘Oost, west, thuis best’. Je herkent mensen en de omgeving waarin je je bevindt waardoor jij je prettiger voelt dan in een onbekende omgeving. De sociale invloeden maken de persoon die je bent. 

Mensen kunnen dit wel beïnvloeden door bijvoorbeeld te verhuizen en een nieuwe omgeving te zoeken. Dit kan ook op kleinere schaal door bijvoorbeeld een nieuwe baan te zoeken in een andere omgeving. Zo leer je weer andere sociale contacten kennen die weer invloed op jou hebben als persoon. 

Meer weten over jezelf

Toch zijn er personen die graag meer willen weten over hun zelf omdat ze zich niet altijd thuis voelen in de omgeving waarin ze opgroeien. De geschiedenis van je familie en voorouders kan hier deels antwoord opgeven. Tegenwoordig kan je dit eenvoudig achterhalen door een dna test te doen. Deze zijn online te bestellen en kun je thuis uitvoeren. Met de uitslag kom je meer te weten over jezelf. Hierdoor heb je een beter beeld van waar je vandaan komt en waarom jij je wellicht niet thuis voelt in je omgeving.