tekenen dat baan niet meer bij je past

Een baan is zoveel meer dan je verantwoordelijkheden en het loon aan het einde van de maand. Plezier in je werk moet er ook een groot onderdeel van zijn. Is dat niet het geval, dan is je huidige baan misschien niet (meer) passend bij jou. Om bij een volgende baan er zeker van te zijn dat deze wel echt bij je past, kun je gebruik maken van een outplacementbureau. Maar hoe weet je zeker dat je baan niet bij je past? Lees de drie tekenen hieronder om erachter te komen.

Je bent verveelt op je werk

Een van de meest voorkomende tekenen dat je baan niet meer bij je past, is verveling. Je doet je werk, maar bent er niet vol passie of ook maar een beetje enthousiast over. Kleine dingen leiden je meer af dan ze zouden moeten. Merk je dit constant aan jezelf? Dan heb je een verandering van werk nodig. Het is normaal om soms verveelt te zijn, maar het is belangrijk om het verschil te herkennen tussen één slechte dag en constante verveling en verlies van passie.

Je voelt je niet betrokken bij het werk

Het kan voorkomen dat de verantwoordelijkheden die je krijgt op je werk, niet matchen bij je verwachtingen. Word je minder betrokken en heb je minder inspraak bij projecten dan je dacht dat je zou hebben, dan ga je je ook minder betrokken voelen bij het werk. Dit is een duidelijk teken dat je werkplek of plek in de organisatie misschien niet bij jou past. Spreek je manager hier op aan. Wellicht kan je op een manier meer bijdragen aan het geheel van de werkzaamheden waardoor je je meer betrokken voelt. Lukt dat niet, dan is het misschien tijd om te kijken naar outplacement en de volgende stap.

De bedrijfswaarden matchen niet met de van jou

Voordat je een baan aanneemt, zou je je altijd moeten verdiepen in wat de normen en waarden zijn bij het betreffende bedrijf. Matcht het, dan heb je een nieuwe baan gevonden! Maar het kan ook voorkomen dat je een baan aanneemt, en de bedrijfscultuur toch anders blijkt te zijn dan jij dat had verwacht. Dit is een duidelijk teken dat het werk toch geen match is. Wees niet bang om dat toe te geven – dat vertraagt alleen maar je succes in een volgende stap.

Geen een baan is perfect, maar als je constant week na week geen voldoening voelt na een dag werken, is het tijd om de horizon te verbreden.