Dit is wat je moet weten bij het kopen van een bedrijfspand

overdrachtsbelasting

Een bedrijfspand kopen is een spannende en belangrijke stap in je carrière als ondernemer. Ben je je aan het oriënteren op de koop van een bedrijfspand, dan zijn er verschillende zaken waarmee je rekening moet houden. In dit artikel leggen we uit wat je in ieder geval moet weten voordat je een bedrijfspand gaat kopen.

Investeer in een toekomstbestendig pand

Wanneer je je gaat oriënteren op de koop van een bedrijfspand is het belangrijk om rekening te houden met de toekomst. Kortom: je wil een pand vinden dat ook op de langere termijn geschikt is voor jouw bedrijfsactiviteiten. Houd daarom de verwachte groei van het bedrijf in je achterhoofd. Komen er in de toekomst meer medewerkers bij of heb je meer ruimte nodig voor voorraden of machines? Dan is het goed om hier rekening mee te houden in de zoektocht naar een bedrijfspand.

Heb je al een pand op het oog? Dan is het verstandig om onderzoek te doen naar de staat van het gebouw. Ga na wat de leeftijd is van het gebouw en welke soorten onderhoud je in de toekomst kunt verwachten. Daarnaast is de locatie van het bedrijfspand erg belangrijk. Is het pand makkelijk te bereiken voor zowel medewerkers als klanten? En zijn er voldoende parkeerplaatsen op het terrein?

Kun je wel wat advies gebruiken op dit gebied? Dan kan het inschakelen van een bedrijfsmakelaar een goed idee zijn. Een bedrijfsmakelaar bemiddelt niet alleen bij de verkoop van een bedrijfspand, maar geeft daarnaast ook advies over bedrijfshuisvesting. Bij het zoeken naar een geschikt bedrijfspand in Overijssel kan deze bedrijfsmakelaar Zwolle wellicht iets voor je betekenen!

Houd rekening met belastingen

Bij het kopen van een bedrijfspand heb je mogelijk te maken met btw. Btw betaal je wanneer je een nieuw pand koopt, of een pand dat 2 jaar geleden voor het eerst werd gebruikt. Werd het pand daarentegen langer dan 2 jaar geleden voor het eerst in gebruik genomen, dan is het vrijgesteld van btw. Voor panden die vrijgesteld zijn van btw ben je overdrachtsbelasting verschuldigd. Ga je een bedrijfspand kopen dat wel belast is met btw, dan kun je mogelijk vrijstelling krijgen van de overdrachtsbelasting.

Gebruik je het pand enkel en alleen voor de bedrijfsactiviteiten van jouw onderneming, dan valt het pand onder het ondernemingsvermogen. De waarde van het bedrijfspand moet in dat geval op de balans van je bedrijf komen te staan. De kosten die je maakt voor bijvoorbeeld verzekering, schoonmaak en verwarming van het pand kun je voor de belasting aftrekken van de opbrengsten van je onderneming. Dat geldt ook de aanschaf van kantoormeubelen of nieuwe vloerbedekking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *