Voor veel mensen is het kopen van een nieuwe woning de grootste uitgaven die ze doen. Deze aankoop kan bijna niemand volledig doen van gespaard geld en daarom moet bijna iedereen geld lenen om een woning te kunnen financieren. Het afsluiten van een hypotheek wordt echter nog erg vaak fout gedaan, waardoor mensen al snel te veel geld betalen voor hun hypotheek. Wil jij zeker zijn dat je niet onnodig veel geld betaald voor jouw hypotheek? In dit artikel vertellen we jou hoe jij geld kan besparen op je hypotheek.

Een nieuwe hypotheek

Heb je nog geen hypotheek? Dan is het belangrijk dat je op zoek gaat naar de goedkoopste hypotheek voor jouw persoonlijk situatie. Omdat je nog nergens aan vast zit, is het belangrijk om goed na te denken over je beslissingen voordat je acties onderneemt. Er zijn dan ook een aantal overwegingen die je moet nemen.

Hypotheekrente

Wanneer je op zoek gaat naar een hypotheek, zul je altijd kijken naar de geldverstrekker die de voordeligste hypotheekrente aanbiedt. Tegenwoordig liggen de rentes enorm laag, waardoor jij al snel een gunstige hypotheekrente kan vinden. Echter lijken deze hypotheekrentes soms beter dan dat ze daadwerkelijk zijn doordat de bijkomende voorwaarden niet altijd even positief zijn. Neem deze dus altijd goed door voordat je een hypotheek kiest.

Looptijd

Door een kortere looptijd te kiezen zullen je maandelijkse lasten omhooggaan. Echter zorgt een korte looptijd er wel voor dat je totale kosten naar beneden gaan, doordat je minder hypotheekrente zal betalen. Wanneer een kortere looptijd haalbaar is met jouw vaste lasten, is het zeker aan te raden om naar te kijken.

Eigen geld

Wanneer je op zoek gaat naar een hypotheek is het altijd handig om te kijken hoe veel eigen vermogen je al kan inzetten. Hoe meer je inbrengt, hoe minder je hoeft te lenen en dus hoe minder rente je hoeft te betalen. Een eigen inbreng is ook aantrekkelijk voor geldverstrekkers waardoor de kans aanwezig is dat jouw hypotheekrente zal afnemen.

Besparen op je huidige hypotheeklasten

Ook wanneer je al een hypotheek hebt kan het zo zijn dat je nog geld kan besparen. Door de rentes die de afgelopen jaren enorm gedaald zijn, zijn er een aantal voordelen die je uit je huidige hypotheek kan behalen.

Rentevaste periode

Wanneer je een hypotheek afsluit, heb je te maken met een rentevaste periode (meestal 10 of 20 jaar). Na die periode moet er een nieuw rentepercentage worden afgesproken. Wanneer deze periode is afgelopen, is het belangrijk dat je goed afspreekt wat de nieuwe rente wordt, want in veel gevallen, kan deze een stuk lager zijn als voorheen.

Overstappen

Wanneer je een bank benadert om rente te verlagen, spreken we over rentemiddeling. Dit kan je doen wanneer de rente een flink stuk lager ligt als de marktrente. Je nieuwe rente ligt dan vaak tussen je huidige rente en de marktrente. Echter moet je hierbij ook vaak een boete betalen. Het kan dus zo zijn dat overstappen naar een andere bank voordeliger is dan rentebemiddeling.

Extra aflossen

Wanneer je geld extra hebt, kan het handig zijn om te kijken of het mogelijk is om extra af te lossen. Hierdoor zul je over de loop van de tijd minder geld terug hoeven te betalen aan de geldverstrekker.

Hypotheekadviseur

Voor veel mensen blijven hypotheken en leningen een ingewikkeld onderwerp waar ze eigenlijk te weinig vanaf weten. Voor deze mensen is het dan ook handig om een onafhankelijke hypotheekadviseur in te schakelen. Zo’n hypotheekadviseur kan jou een advies geven over welke hypotheek het beste en het goedkoopste is voor jouw persoonlijke situatie. Het is wel belangrijk om de juiste adviseur te kiezen. Zo is het belangrijk dat je iemand kiest die goed is in adviseren en niet in verkopen. Hiernaast is het handig om een adviseur te kiezen met een breed netwerk, want wanneer de adviseur werkt met slechts een paar banken zul je nooit een volledig onafhankelijk advies krijgen. Ten slotte is het belangrijk dat je alleen werkt met een adviseur die zich volledig richt op jouw doelen en toekomstbeeld. Uiteindelijk gaat het toch echt om jouw geld en wil je een toekomstplan die bij jou past. Een hypotheekadviseur kan een paar duizend euro kosten, maar voor veel mensen is dit bedrag het zeker waard, aangezien ze door deze persoonlijke hulp de komende jaren duizenden euro’s kunnen besparen. Naast het advies op maat kan een hypotheekadviseur ook als bemiddelaar dienen tussen jou en je hypotheekverstrekker. Zo weet je zeker dat je gedurende het gehele proces de juiste hulp hebt.